�Editor'den
�Komiklikler
�B�DB'den Haberler

Bilgisayar ve Saðlýk

Uzun Süre Bilgisayar Kullanýmý Çocuklarda Geliþimi Olumsuz Etkiliyor...

Prof. Dr. Yeþim Kirazlý, özellikle geliþim çaðýndaki çocuklarýn bilgisayar baþýnda uzun süre kalmalarýnýn kalýcý bozukluklar yaratacaðýný belirtti.

Ege Üniversitesi Týp Fakültesi Fiziksel Týp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Yeþim Kirazlý, son zamanlarda bilgisayar kullanýmýndan dolayý rahatsýzlanýp kliniklerine baþvuran çocuk hasta sayýsýnda önemli artýþlar olduðunu söyledi. Yeþim Kirazlý, bilgisayarda oyun oynayan geliþim çaðýndaki çocuklarda geliþme bozukluklarý meydana geldiðini belirtti. Kirazlý, "Son zamanlarda bilgisayar kullanýmýndan dolayý rahatsýzlanýp kliniðimize gelen çocuk hasta sayýsý korkunç boyuta ulaþtý. Her ay 20'yi aþkýn çocuk tedavi olmak üzere kliniðimize baþvuruyor." dedi.
Bilgisayarýn çocuklarýn geliþimi için iyi olduðunu, ancak çocuklarýn saatlerce oyun oynamalarýnýn onlarda kalýcý rahatsýzlýklara neden olduðunu dile getiren Yeþim Kirazlý, þu bilgileri verdi: "Çocuklar eskiden hareketli oyunlar oynuyorlardý. Son zamanlarda bilgisayarýn karþýsýnda oturarak saatlerce oyun oynuyorlar. Hareket yapma yerine bilgisayarda uzun süre oyun oynamalarý geliþme çaðýnda olduklarý için tepe kemik kitlesinin azalmasýna yol açýyor. Bu da ileride kemiklerde kýrýlmalara sebep oluyor."

Ýþe Baðlý Sorunlar ve Bilgisayar

Ýþe baðlý saðlýk sorunlarýnýn yüzde 64'ünün bilgisayar kullanýmýndan kaynaklandýðýný da ifade eden Yeþim Kirazlý, "Polikliniðimize gelen eriþkin yaþtaki hastalarda, çocuklardan daha fazla bir artýþ var. Uzun süreli bilgisayar kullanan kiþilerde boyun, omuz, sýrt ve bel aðrýlarý görülüyor" dedi. Bu rahatsýzlýklarýn önlenebilmesi için bilgisayar karþýsýnda iyi bir duruþun saðlanmasý gerektiðine iþaret eden Kirazlý, þunlarý kaydetti: "Ýyi bir duruþun baþlýca özellikleri; baþýn dik, sýrtýn destekli, kollarýn rahat, gözlerin bilgisayar ekranýnýn üst düzeyi ile yakýn düzeyde ve ekranýn tam karþýda olmasýdýr. Bilgisayar karþýsýnda köprücük kemikleri yere paralel olmalýdýr. Eðer yukarý doðru kalkmýþ olurlarsa, omuz ve boyun kaslarýnda gerginlikle beraber aðrý geliþir. Omuzlar yuvarlak ve çene öne doðru çýkýk olmamalýdýr. Kalçalarýn arka kýsýmlarý sandalyeye yaslanmýþ olmalý, bel mutlaka desteklenmiþ olmalýdýr. Ayaklar yerde dümdüz durmalý ya da bir ayak desteði üzerine konmalýdýr. Ön kol ve bilek ayný çizgi üzerinde yere paralel olmalýdýr. Kullanýcýnýn bilgisayara olan uzaklýðýnýn 50-70 cm olmasý gerekmektedir."

http://www.habersaglik.com/haber/1257.asp adresinden alýnmýþtýr.