|
Kýsa tarihçe:
1993 yýlýnda Türkiye'nin ilk Internet baðlantýsýnýn (TR-NET) ODTÜ, Ankara ve NFS Washington DC arasýnda gerçekleþtirilmesinden bir yýl sonra, 1994 yýlýnda, Üniversite web sitesi kapsamýnda ilk ODTÜ Bilgi Ýþlem Daire Baþkanlýðý (ODTÜ-BÝDB) METU-CWIS web sayfalarý oluþturuldu.
ODTÜ-BÝDB web sayfalarýnda 1997 ve 1998 yýllarýnda bazý teknik altyapý deðiþiklikleri yapýldý ve görsel tasarýmý yenilendi. 1999-2000 döneminde ise tüm içerik yapýsý ve grafik tasarýmý deðiþtirildi. Bu dönemde web sayfalarýnýn Ýngilizce ve Türkçe içeriði birarada sunulmaya baþlandý.
Bu dönem sonrasýnda baþlatýlan çalýþma sonucunda ise, þu anda kullanýmda olan web sitesi 15 Nisan 2002 tarihinde hizmete açýldý.
Eski ODTÜ-BÝDB web ana sayfalarýndan
örnekler
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yeni ODTÜ-BÝDB web sitesi ana sayfasý
|
|
Yeni içerik ve altyapý:
Yeni ODTÜ-BÝDB web sitesine eskiden olduðu gibi http://www.bidb.odtu.edu.tr (Türkçe içerik) ve http://www.cc.metu.edu.tr (Ýngilizce içerik) adreslerinden ulaþýlmaktadýr.
Sitenin üst bölümünde bazý ana baþlýklar ve bu baþlýklardan menülerle ulaþýlabilen alt baþlýklar bulunmaktadýr.
- BÝDB Hakkýnda: BÝDB'yi ve verdiði servisleri tanýtýcý temel bilgilerin yer aldýðý bu bölüm özellikle bu siteyi ilk defa ziyaret eden ve BÝDB hakkýnda pek fazla bilgisi olmayan kullanýcýlarýn yararlanabileceði bir bölümdür. BÝDB'nin misyonu, tarihçesi, organizasyon þemasý ve yönetimi ile ilgili verilen detaylý bilgiler dýþýnda, BÝDB'yi ve BÝDB servislerini yakýndan tanýtmak amaçlý bir Tanýtým Rehberi ile BÝDB içinde verilen çeþitli kullanýcý servislerine ulaþmak için gerekli Yerleþim Planýna da bu bölümden ulaþýlabilmektedir.
- Servisler: Özellikle son kullanýcýyý ilgilendiren servislere (Habergruplarý, Web Servisleri, Lisanslý Yazýlým, BÝDB Kütüphanesi, Elektronik Listeler, Kullanýcý Hesaplarý, Yazýcý-Çýktý Servisi, Bilgisayar Salonlarý, Kullanýcý Seminerleri, Danýþmanlýk Hizmetleri gibi) bu menüden doðrudan baðlantýlar verilmektedir.
- BÝDB Gruplarý: BÝDB bünyesinde görev yapan 7 grubun ve bu gruplara ait servislerin tanýtýldýðý sayfalara linkler verilmiþtir. Bu gruplar Network Grubu, Ýdari Destek Grubu, Ýdari Uygulamalar Grubu, Enformatik Grubu, Kullanýcý Destek Grubu, DNS Projesi Ýdari Grubu ve Altyapý Destek Grubu'dur.
- Duyurular: 1998 yýlýndan bugüne BÝDB adýna yapýlmýþ tüm duyurularýn arþivine ve halen güncel olan duyurularýn baþlýklarýna bu bölümden ulaþýlmaktadýr.
- Site Haritasý: ODTÜ-BÝDB web sitesinde yer alan ana ve alt baþlýklarýn listelendiði bu sayfa siteyi ziyaret ederken kullanýcýlarýn en çok yararlanabileceði bölümlerden biridir.
- Ýletiþim: BÝDB iletiþim bilgileri ile Bölüm Bilgisayar Koordinatörleri ve EÝS (Elektronik Ýletiþim Sistemi) Kullanýcý Kodlarý listesine bu sayfadan ulaþýlmaktadýr.
Sitenin tüm sayfalarýndan ulaþýlmasý amacýyla sað, sol ve orta bölümlerde de çeþitli baþlýklar, logolar ve doðrudan eriþim saðlanan bazý araçlara yer verilmiþtir.
Sol bölümde;
- Biliþim Etiði baðlantýsýyla halen yürürlükte olan ve BÝDB servisleriyle ilgili kullanýcýlarýn dikkat etmesi gereken "ODTÜ Bilgi Ýþlem ve Bilgisayar Aðý Kaynaklarý Kullaným Etiði" metnine ulaþýlmaktadýr.
- ftp.metu.edu.tr baðlantýsý .tr uzantýlý alan adýna sahip herhangi bir kullanýcýnýn yararlanabildiði ODTÜ FTP Sitesine ulaþýmý saðlamaktadýr.
- Ýþ Olanaklarý sayfasýný ziyaret eden kullanýcýlar, eðer varsa güncel BÝDB iþ ilanlarýný görebilmekte ve istedikleri takdirde bu sayfadan eriþilen iþ baþvuru formunu doldurup gönderebilmektedir.
- Helpdesk logosu ODTÜ kullanýcýlarýnýn eriþimine açýk olan ve biliþim sorunlarýný iletebildikleri etkileþimli web sitesine bir baðlantýyý içermektedir.
- Virus Uyarýsý logosuyla, kullanýcýlarý yeni tehdit etmeye baþlayan veya tehlikesi halen devam eden virüslerle ilgili bilgileri, alýnacak önlemleri ve yapýlmasý gerekenleri içeren bilgilerin dahil edildiði sayfalara ulaþýlmaktadýr. Ayrýca, bu sayfalardan virüslerle ilgili daha genel bilgilere ve antivirüs yazýlýmýyla ilgili detaylara da ulaþmak mümkündür.
- Kampüs Teknik Altyapýsý logosu BÝDB'nin kampüs genelinde sunduðu alan aðý hizmeti ve PC Salonlarý gibi çeþitli olanaklara baðlantýlarýn bulunduðu bir sayfaya yönlenmiþtir.
- Güvenlik Sayfasý logosu BÝDB bünyesindeki Biliþim Teknolojileri Güvenliði Ekibi'nin hazýrladýðý ve içinde güvenlikle ilgili çok çeþitli duyuru, makale, dýþ site baðlantýsý vb. bilgiyi içeren web sitesine eriþim için kullanýlabilir.
- CISN logosu BÝDB'nin periyodik olarak hazýrladýðý CISN dergisinin ana sayfasýna baðlantýyý saðlamaktadýr.
- Koordinatörler Sayfasý logosuyla BÝDB'nin Bölüm Bilgisayar Koordinatörleri ile iletiþim kurmak ve onlarý bilgilendirmek için kullandýðý web sayfalarýna baðlanýlabilir.
Sað bölümde;
- BÝDB ve ODTÜ web sayfalarý, Telefon Rehberi, ftp.metu.edu.tr ve Google arama motorunda sözcük bazýnda arama yapýlabilmektedir.
- Webmail ve Öðrenci Ýþleri Bilgi Sistemi'ne doðrudan eriþim saðlanabilmektedir.
- Elektronik ve Bilgisayar Terimleri Sözlüðü'nde sözcük bazýnda Ýngilizce-Türkçe karþýlýk bulunabilmekte ve terimlerin açýklamalarýna ulaþýlabilmektedir.
Orta bölümde ise;
- Güncel BÝDB duyurularýnýn baþlýklarý ile BÝDB duyuru arþivi sayfasýna baðlantýlar saðlanmýþtýr.
- Çeþitli biliþim ve teknoloji haber sitelerinde (þu an için NtvMsNbc.com, Slashdot, linux.ie) yer verilen haberlerin baþlýklarýna doðrudan eriþim verilmiþtir.
- Çeþitli biliþim ve teknoloji sitelerinin baðlantýlarýnýn listelendiði bir sayfaya eriþim saðlanmýþtýr.
Yeni BÝDB web sitesinde temel olarak kullanýcýlarýn aradýklarý bilgiye daha hýzlý ve kolay ulaþabilmelerini saðlayan bir yapý oluþturulmaya çalýþýlmýþtýr. Bu sebeple imaj içerikli bir tasarýmdan olabildiðince kaçýnýlmýþ; bilgilere hýzlý ulaþým için menüler kullanýlmýþtýr. Yeni yapý bilgi aðýrlýklý olduðu için, sunulan bilgilerin eksiksiz ve güncel olabilmesi amacýyla, arka planda bir sistem oluþturulmuþtur. Bu sistem sayesinde sayfalarda sunulan bilgilerin doðrudan bilgiyi saðlayan kiþi ve/ya grup tarafýndan sayfaya yerleþtirilmesi ve düzenlenmesi saðlanmýþtýr. Bir baþka deyiþle, web sitesinin içeriðinin oluþturulmasýnda tüm BÝDB personeli katýlým saðlamakta ve gerekli durumlarda sayfalara müdahale edebilmektedir.
Bazý yenilikler ve geliþtirilen özellikler:
Ana sayfada, bazý biliþim ve teknoloji haber sitelerinden faydalanýlarak görüntülenen biliþim ve teknoloji haberleri otomatik olarak güncellenmektedir. Güncelliði sona eren haberler listeden çýkarýlmakta, yeni bir haber hazýrlandýðýnda ise ana sayfada sunumu saðlanmaktadýr. Bu sistem için arka planda periyodik olarak çalýþan bir program bulunmaktadýr.
Benzer þekilde, ana sayfanýn en baþýnda listelenen BÝDB duyurularý da güncelliðini kaybedene kadar sayfada görüntülenmekte, süresi dolduðunda listeden çýkarýlmaktadýr. Diðer haberlerin otomatik olarak güncellenmesi için kullanýlan programýn benzeri bir programla bu güncelleme iþlemi yapýlmaktadýr.
Önceki BÝDB web sitesinde bulunmayan bir özellik yeni web sitesine kazandýrýlmýþ ve Türkçe-Ýngilizce metinler arasýnda geçiþ yapýlmasý saðlanmýþtýr. Her sayfanýn sað üst köþesinde "Türkçe" ya da "English" yazýlý bir buton sayesinde, o anda ekranda görünmekte olan metnin Ýngilizcesini veya Türkçesini anýnda görüntülemek mümkündür. Özellikle dil problemi yaþayan kullanýcýlar için bu özelliðin büyük fayda saðlayacaðý beklenmektedir.
Yeni web sitesine eklenen bir diðer özellik de, her sayfadan eriþim saðlanabilen Geribildirim/Feedback formudur. Kullanýcýlar site içinde ziyaret ettikleri her sayfayla ilgili, o sayfanýn en altýnda bulunan form baðlantýsýný kullanarak istek, görüþ, eleþtiri ve önerilerini iletebilmektedirler. Site içeriðinin ve tasarýmýnýn geliþtirilmesi için kullanýcýlarýn ilettiði her görüþ deðerlendirilmekte ve yönlendirici olabilmektedir.
Cihan Yýldýrým
|
|