�Edit�r'den
�Anket

Serbest Yazýlým

Serbest Yazýlým Nedir?

"Serbest Yazýlým", temelinde bir kullanýcýya bir yazýlýmý çalýþtýrma, kopyalama, daðýtma, inceleme, deðiþtirme ve geliþtirme özgürlüklerini veren akýmýn adýdýr. Serbest yazýlýmlar, genel kanýnýn aksine ücretsiz daðýtýlmak zorunda deðillerdir. Tek ve gerekli önkoþul, yazýlýmýn kaynak kodu ile birlikte daðýtýlmasýdýr. "Serbest Yazýlým" konusunun daha iyi anlaþýlabilmesi için kullanýcýya tanýnan özgürlükleri gözden geçirmek yararlý olabilir:

• Kullanýcý, yazýlýmý her türlü amaç için çalýþtýrma özgürlüðüne sahiptir.
  • Yazýlýmýn nasýl çalýþtýðýný inceleme ve gereksinimleri doðrultusunda deðiþiklik yapma hakkýna sahiptir.
  • Yeniden daðýtma ve toplum ile paylaþma özgürlüðüne sahiptir.
  • Yazýlýmý geliþtirme ve yeni hali ile toplum ile paylaþma özgürlüðüne sahiptir.
Bir yazýlým, bütün kullanýcýlarý yukarýdaki bütün özgürlüklere sahip ise "Serbest Yazýlým" olarak adlandýrýlabilir. Yani yazýlýmý kopyalama, deðiþtirme, aynen veya deðiþtirerek para ile satma, herkese ve her yerde daðýtma ve bedava verme özgürlüklerini tanýmalýdýr.

Serbest Yazýlýmýn Tarihi

"Serbest Yazýlým" kavramý her ne kadar 1980'lerde ortaya atýlmýþsa da, 1970'lerde bilgisayar kullanýcýlarý ürettikleri yazýlýmlarý "Serbest Yazýlým" ilkelerine uygun olarak birbirleriyle paylaþýrlardý. 1980lerin baþlarýnda yazýlým üreten bazý firmalarýn kullanýcýlarý çok zorlayan lisans anlaþmalarýný öne sürmeleri üzerine o sýralarda MIT'de çalýþmakta olan Richard Stallman "Serbest Yazýlým" fikrini ortaya atmýþ ve bütünüyle "Serbest Yazýlým" olacak bir iþletim sistemi yazmak için çalýþmalara baþlamýþtýr. Zamanla Stallman'a diger geliþtiricilerin de katýlmasý ile "Free Software Foundation (FSF)" kurulmuþ ve ilerleyen zamanlarda bir taraftan Unix benzeri bir iþletim sistemi için gerekli yazýlýmlar üretilirken, bir taraftan da "GNU General Public Licence (GLP)" ve "copyleft" kavramlarý tanýmlanmýþtýr. Ýsminin çaðrýþtýrdýðý gibi "copyleft" kavramý "copyright" yasalarý düþünülerek geliþtirilmiþ ve yazýlýmlar ile ilgili özelleþtirme ya da kontroller yerine özgürlükleri temel alan bir düzenlemeyi hedeflemiþtir.

GNU sisteminin en büyük eksiði olan çekirdek (GNU Hurd) geliþtirilirken, 1991 yýlýnda Linus Torvalds, Linux ismini verdiði çekirdeði duyurmuþ ve 1992 yýlýnda GNU yazýlýmlarýda kullanýlarak bütünüyle bir Serbest Yazýlým olan GNU/Linux ortaya çýkmýþtýr. 1992 yýlýndan günümüze kadar GNU/Linux iþletim sisteminin yadsýnamaz katkýsý ile "Serbest Yazýlým" üretimi ve kullanýmý hýzla artmýþtýr. Örneðin, Internet üzerinden ulaþýlabilen web sayfalarýnýn % 56.4 ü bir Serbest Yazýlým olan "Apache" web sunucusu tarafýndan sunulmaktadýr. GNU/Linux daðýtýmlarýnýn sayýsý 100' ü geçmiþtir.

Neden Serbest Yazýlým?

Kullanýcýlarýnýn "Serbest Yazýlým"ý tercih etmelerinin bir çok nedeni olabilir. Bu kullanýcýnýn beklentilerine göre çeþitlilik gösterebilir. Ýlk akla gelen nedenleri:

• Genellikle ücretsiz daðýtýlýr.
  • Hiçbir kiþinin veya kuruluþun tekelinde deðildir.
  • Kesinlikle daha güvenlidir.
  • Kaynak kodu açýktýr ve kaynak kodu ile birlikte daðýtýlýr.
  • Öðrenmeyi teþvik eder.
Yukarýda sayýlanlar, özellikle üniversitelerin ve diðer kuruluþlarýn, hatta dünya üzerinde bazý devletlerin "Serbest Yazýlým"a yönelirken göz önünde bulundurduklarý baþlýca nedenlerdir.

Son kullanýcý için de ayný þeylerin geçerli olduðunu söylemek yerinde olur. Donaným fiyatý ile baþa baþ giden lisans ücretleri, kararlý çalýþmayan iþletim sistemleri ve üzerinde çalýþan uygulamalardan kaçýnmak isteyen kullanýcýlar "Serbest Yazýlým" örneklerine yönelmekte, öðrenmenin ve paylaþmanýn esas olduðu bir evrene adým atmaktadýr.

Özellikle Üniversite/Akademi ruhunun içerdiði öðrenme, geliþtirme ve üretme eylemlerine platform saðlamasý nedeniyle "Serbest Yazýlým"lar tercih edilmektedir.

Bir sonraki "Serbest Yazýlým Geliþtirme Araçlarý" yazýsýnda görüþmek üzere.

Þimdilik... Paylaþmanýn tadýný çýkarýn (Share and Enjoy)

Ahmet Öztürk